Tämän tehtävän puitteissa värkkäsin tähän blogiin menu barin sekä lisäsin asiasanahaun, tunnistekentän ja kaksi RSS-syötettä - yhden omalta alaltani markkinoinnista ja toisen hieman opetustyötä sivuten. Lopusta löytyy verkko-oppimiseen liittyvä upotettu video YouTubesta. Tunnisteita tekstien yhteydessä olin käyttänyt jo aiemminkin.
Aivan ehdottomasti nämä muutokset tuovat blogiin selkeyttä ja samalla käytettävyys on parempi. Aiheeseen liittyvä uutissyöte tuo myös merkittävää lisäarvoa lukijoille, kun kyse on "oikeasta" blogista, joten tosiaan oli hyödyllistä selvittää myös sen liittäminen blogiin. Oli lopulta helpompaa kuin uskalsin toivoa, täytyi vaan nähdä se aloittamisen vaiva selvittelyssä.
Verkkokirjoittaminen ja visuaaliset elementit
Tutustuin verkkokirjoittamiseen liittyviin lähteisiin ja yhteenvetona voidaan todeta, että verkkokirjoittamisessa tulee huomioida erityisen hyvin selkeys ja ilmaista asiat ytimekkäästi. Teksti kannattaa lajitella otsikoin ja lyhyin kappalein, se helpottaa tekstin hahmottamista.Hyvä yhteenveto verkkokirjoittamisesta löytyy mm. JAMK:n blogista, alempana sen pääkohdat. Nimesin sen sisällöntuottajan muistilistaksi, koska lista on hyvä käydä läpi esimerkiksi verkkosivujen rakennetta/uudistuksia/päivityksiä yms. miettiessä, ja teema sattuu olemaan itselleni työssäni ajankohtainen.
Mainio kaavioon tiivistetty esitys verkkokirjoittamisesta löytyy myös erään opiskelijakollegani vastaavasta blogista:
Tässä myös Matleena Laakson presentaatio liittyen blogien käyttöön opetuksessa.
Sisällöntuottajan muistilista
SUUNNITTELE
Selkeä sisältö vaatii selkeää ajattelua ja fokusta. Mitä, miksi, kenelle, millä tavalla? Mitä ei, miksi ei, kenelle ei?
2. Pidä kohderyhmä keskiössä
Miksi kohderyhmään kuuluvan henkilön pitäisi tulla sivulle? Mitä lisäarvoa sivu hänelle tuo?
3. Valitse sisältötyypit
Teksti on tärkeää, mutta videot ja kuvat elävöittävät sivua ja voivat välittää viestisi paremmin.
KIRJOITA
4. Kirjoita selkeästi
Tämä koskee tekstin rakennetta ja ilmaisua. Jäsennä lyhyisiin kappaleisiin, käytä otsikoita, alaotsikoita ja listauksia. Vältä monimutkaisia lauserakenteita. Olet onnistunut, kun viestisi viitsitään lukea ja ymmärretään yhdellä lukukerralla.
5. Tärkein ensin
Aloitus on ratkaisevan tärkeä:
- antaa lukijalle käsityksen tulevasta sisällöstä
- houkuttelee lukemaan eteenpäin
Sisällöllä on oltava selkeä tarkoitus ja sen tulee pysyä aiheessa.
- Mikä on oleellista?
- Mitä voisi jättää pois? Lukematta jäävällä sisällöllä ei ole merkitystä.
Et voi ennakoida mille sivulle käyttäjä tulee ensin ja mihin hän miltäkin sivulta navigoi. Jokaisen sivun on toimittava itsenäisenä kokonaisuutena ja sallittava erilaiset tavat navigoida.
8. Huomioi hakukoneet
Käyttäjistä yli 60% tulee hakukoneista. Muista avainsanojen ja muiden metatietojen määrittely, laadukas, aiheessa pysyvä sisältö, sekä linkitys relevanteille sivuille.
PÄIVITÄ
9. Huolehdi jatkuvasta päivityksestä
Hakukoneet ja käyttäjät arvostavat tuoreena pysyvää sisältöä.
10. Sisältöä voi myös poistaa
On mukava lisätä uusia alasivuja, mutta vaarana on hukuttaa todella tärkeät asiat. Julkaisujärjestelmä ei ole arkisto ja palvelet käyttäjää poistamalla vanhaa tai marginaalista sisältöä.
Loppuun vielä video, joka yhdistää näppärästi bisneksen ja verkko-oppimisen, eli liittyy siis eLearning -bisnekseen. Video on muutaman vuoden takaa (2012), mutta musiikki on niin ihanan dramaattinen, että ihan sen ansiosta tämä valikoitui kaikista vastaavista tähän esimerkiksi: